In z’n achteruit naar de eindbestemming
18 mei 2025 - Venlo, Nederland
Zondag 18 mei 2025
Het was een korte nacht mede veroorzaakt door het uur minder slaap😴 vanwege het verzetten van de Engelse naar de Nederlandse tijd. Maar voor mij is zo’n laatste nacht er altijd een van om de haverklap wakker worden. Als ik omstreeks 04.30 uur naar buiten kijk constateer ik dat we al over de Nieuwe Waterweg varen en de eindbestemming dichterbij komt.
Om 05.40 uur zijn we aan het begin van de Nieuwe Maas (Schiemond) en draait kapitein Draper de Nieuw Statendam 180 graden. Hij zet het schip🛳️ in z’n achteruit om zo richting de Wilhelminakade te varen.
Om 06.10 uur passeren we de SS Rotterdam🚢 en 10 minuten later zijn we gearriveerd op de plek waar twee weken geleden ons cruise avontuur begon, de Rotterdamse Wilhelminakade.
Nog voordat de trossen vastzitten is er al enorme bedrijvigheid op de kade. Heftrucks staan in de startblokken, vrachtwagens🚛 met nieuwe voorraden staan klaar om gelost te worden, de mannen die moeten zorgen dat alles snel en vakkundig afgehandeld wordt staan al op hun post. Het vergt een enorme organisatie, dat is wel duidelijk.
Na een laatste controleronde door de hut sluiten we rond 07.45 uur definitief de deur van cabin 7186 achter ons en gaan op zoek naar “onze” twee cabin stewards om afscheid te nemen. Het is een drukte van jewelste in de gangen want met man en macht worden de cabins van de gasten die nu van boord gaan schoongemaakt zodat ze spic en span zijn voor de nieuwe gasten die vanaf 12.00 uur aan boord komen. We vinden als eerste Dedi die zich behoorlijk in het zweet aan het werken is in een van de hutten. We willen hem niet al te lang ophouden maar hij neemt alle tijd om afscheid te nemen. Riz is twee hutten verder aan het werk en ook hij neemt de tijd om nog even een praatje te maken. Wat een ontzettend lieve mensen zijn het die onnoemelijk hard werken.
Tijd voor het laatste ontbijt in de Lido Market alvorens we van boord gaan. Vanaf 07.00 uur roept Karlijn, de cruise- and traveldirector, via de intercom regelmatig om dat bagage met een label van een bepaalde kleur (rose, zwart, paars, groen) in de terminal is verzameld en de gasten verzocht worden om van boord te gaan. Wij hebben labelkleur zwart en hoeven pas uiterlijk om 09.00 uur (als laatsten) van boord te gaan. Een van de voordelen van 4 ⭐️⭐️⭐️⭐️-Mariner zijn.
Rond 08.50 uur dalen we af van dek 9, waar zich de Lido Market bevindt, naar de gangway op dek 2 midship. We worden uitgezwaaid door Karlijn, een aantal officieren, een van de koks en een van de medewerkers van housekeeping. De keycard wordt voor de laatste keer gescand door de beveiliging zodat men weet dat we het schip hebben verlaten en dan gaan we via de luchtbrug naar de terminal waar zich onze bagage bevindt.
We lopen naar het Metrostation Wilhelminakade om (uiteraard) de metro🚇 te nemen richting het Centraal Station🚉. Van hieruit nemen we de trein🚂 van 10.15 uur en via Eindhoven arriveren we uiteindelijk om 12.00 uur op het smerige😖 en op veel plekken stinkende🫢 station van Venlo. De laatste etappe naar huis gaat te voet en een half uurtje later kan de huissleutel🔑 tevoorschijn worden gehaald.
Einde van (weer) een onvergetelijke reis die we hebben mogen maken. Wat zijn we verwend geworden en wat hebben we ontzettend lieve, aardige mensen mogen ontmoeten. Engeland 🏴, Schotland 🏴 en Ierland 🇮🇪, we hebben maar een minuscuul deel gezien van deze landen maar datgene wat we hebben gezien was geweldig.
We hebben mogen ronddobberen in “A city on the Sea” van 300 meter lang en 35 meter breed, waar 2666 passagiers verbleven in 1377 hutten en waar 1053 bemanningsleden ons op alle fronten in de watten hebben gelegd. We hebben de meest culinaire hoogstandjes voorgeschoteld gekregen maar ook de typisch Nederlandse gerechten ontbraken niet. We hebben geweldige shows mogen zien in het prachtige theater én we hebben dan uiteindelijk toch Lerwick, Shetland kunnen bezoeken. Zoals eerder al gezegd, driemaal is scheepsrecht.
Dank aan onze “volgers” voor het meereizen en dank voor de reacties die we kregen op onze (lange🫣) verslagen. We hebben ze met veel plezier gelezen. Wellicht tot de volgende reis!

hebben mogen beleven.
En nu op naar de volgende.
Welkom thuis.
Enorm genoten van jullie mooie
verhalen.
Tot gauw.
Groetjes
Het is nu dus echt einde vakantie en jullie zijn gelukkig weer veilig op de Via Crescendo beland!
Wat is het altijd fijn om terug te kunnen kijken op een prachtige vakantie met vele mooie en indrukwekkende belevenissen!
Maar ook dankbaar dat er geen echt vervelende dingen zijn gebeurd, zoals ziekte, een ongelukkige val op een schommelende boot, of diefstal.
Jullie kunnen weer een schitterende reis toevoegen aan jullie best grote verzameling!
Rust nu maar lekker uit en ik bedank je, Sonja, voor je vele verslagen die ik altijd met heel veel plezier heb gelezen!
Graag tot jullie volgende reis!
Veel groetjes uit Velp, Tom.
Heb alles met plezier gelezen.
Veel groetjes van ons. Judith en Martijn.