Drie maal is scheepsrecht!

8 mei 2025 - Lerwick, Verenigd Koninkrijk

Donderdag 08 mei 2025

Voor de derde keer staat een bezoek aan Lerwick, Shetland gepland. Twee keer (2022 en 2024) maakten hevige wind en de daarmee gepaard gaande enorme golven het onmogelijk om veilig aan land te gaan. Maar vandaag gaat het dan toch echt gebeuren, we kunnen zonder problemen met de tender naar de haven van Lerwick varen.

Vervoermiddel naar Lerwick
We hebben weer een extra 4-sterren-Mariner-voordeel: we hoeven geen ticket te halen voor de tender maar kunnen via de vip-lounge rechtstreeks naar de gangway gaan om vervolgens meteen in het bootje plaats te nemen. Luxe! Zodra de tender vol is varen we in nog geen 5 minuten van het schip naar de wal. Daar staan vriendelijke ontvangstdames en -heren die ons welkom heten en voorzien van een plattegrond. Nou heb je hier niet echt een plattegrond nodig want het oude centrum van Lerwick is niet al te groot.Veilig oversteken is hier geen probleem
We wandelen door de kleine smalle straatjes, gaan af en toe een winkeltje binnen waar de locals hun waren aan de toeristen proberen te brengen. In ons geval zonder succes. Er is een detective-serie genaamd “Shetland” die we hebben gevolgd thuis op tv en nu we hier rondlopen komt het allemaal heel bekend voor.Weduwenhuisjes
De serie is hier ook opgenomen, zowel in Lerwick als in de nabije omgeving. Omdat we vandaag ook nog een excursie hebben die om 12.30 uur vertrekt vanaf de pier gaan we een coffee-to-go halen in een piepklein koffiezaakje waar je ook nog eens een  kleinigheidje kunt eten. Het personeel bestaat uit 3 personen, 1 jongedame die de bestellingen opneemt en afrekent, 1 barista en 1 kok. En dat allemaal op 10 vierkante meter. Via een smalle doorgang kom je in de “eetzaal” die misschien anderhalve keer groter is. We bestellen en betalen onze twee bekers koffie en wachten. We wachten en ondertussen hebben zeker 5 mensen na ons ook hun bestelling geplaatst. De barista is ondertussen ondergedoken en de kok is driftig aan het telefoneren. De jongedame blijft maar bestellingen opnemen, kijkt ons af en toe vragend aan maar onderneemt geen actie. Op een gegeven ogenblik ben ik het zat en vraag haar hoe lang we nog op onze koffie moeten wachten. Ze kijkt alsof ze water ziet branden. Coffee? Yes, coffee that we’ve ordered and payed for about 10 minutes ago. Ooooh, I ‘m sorry but there was an accident. Ja dat kan wel, maar neem dan even geen nieuwe  bestellingen aan en verwerk eerst de eerder gedane orders. Ze gaat aan de slag en warempel, we krijgen onze koffie en kunnen weer op pad. Hoe ongeorganiseerd kun je zijn?Dus: slakkengang!
We gaan maar eens richting de pier waar we ons moeten melden bij de excursie-regelaars.  Uiteraard zijn we ruimschoots op tijd dus nadat we gestickerd zijn (gifgroen met HAL-logo en nr. 9) moeten we nog een half uurtje wachten tot we kunnen vertrekken. Een dame op leeftijd die we vanmorgen al hebben ontmoet tijdens het tenderen komt voorbij gewandeld. Ze gaat weer terug met de tender naar het schip maar heeft duidelijk zin in een praatje. Gezellig! Het gebruikelijke “where are you from?” levert altijd gesprekstof op. Wij: the Netherlands, zij: Hawaï. Dit is voor ons de eerste keer dat we iemand ontmoeten die uit Hawaï komt. Als eerste vraagt ze: “Do you hate me because I’m from the USA🇺🇸 ?” Wij kijken haar verbaasd aan en stellen haar gerust. “No, ofcourse not! We don’t hate you. We hate  the idiot in the White House.”  Ze heeft duidelijk moeite met de huidige situatie in de USA en de gevolgen daarvan. We laten het onderwerp “politics” voor wat het is en informeren hoe haar reis tot dusver is verlopen. Nou, voor een dame op leeftijd heeft ze al een fikse onderneming achter de rug: samen met haar vriendin, waarmee ze al meer dan 15 jaar op vakantie gaat, vliegen✈️  van Hawaï naar San Francisco en vervolgens naar  Fort Lauderdale (Florida). Van daaruit cruisen🛥️ naar Barcelona. Haar vriendin wordt ziek en gaat naar huis. Zij gaat alleen verder, vliegt✈️ naar Schiphol en reist vervolgens naar Rotterdam om aan boord te gaan van “onze” boot. Petje af hoor! Ze denkt nog maar niet aan de terugreis want die wordt ook pittig. Van Rotterdam naar Amsterdam, vliegen✈️ naar Newark (NY), overstappen en vliegen✈️ naar Los Angeles. Overnachten en dan het laatste traject vliegen✈️ naar Hawaï. Pfffff….. Ondertussen is het tijd dat wij de bus🚌 nemen en zij met het bootje terug naar het schip gaat. Aardige dame. Mooie omgeving
We maken een mooie, drie uur durende, rit over het eiland en krijgen ondertussen uitleg over het leven hier. Vandaag zijn de eilanders een beetje van het padje want het is in hun beleving very hot. Het is 16 graden en dat is hier heel erg zomers te noemen. Het is zelfs zo uniek dat de buschauffeur even moet zoeken hoe hij de airco aan moet zetten. De omgeving is precies zoals we het op tv 📺 in de serie “Shetland” hebben gezien. We passeren zelfs enkele plaatsen waar opnames gemaakt zijn.Beautiful view
Kwant! Wat ook heel erg kwant is zijn de onnoemelijk veel schapen🐑 die hier op het eiland wonen en die op dit moment heel veel nakomelingen hebben. Van die aandoenlijke  enthousiaste  kleine lammetjes die rennen en springen alsof het leven een groot feest 🎉 is. Ze moesten eens weten. Ze zijn er trouwens in heel veel verschillende kleurschakeringen. Wit, wit met zwart, zwart, zwart met wit. Flapperende oortjes, rechtopstaande spitse oortjes. Diversiteit alom.Blijft mooi
Zoals altijd het geval is met excursies is er ook nu een commerciële stop onderweg. Local jewelry from Shetland. Uiteraard heel mooi, heel uniek en  heel prijzig. Hebben we iets nodig? Tuurlijk niet! De bus brengt ons hierna weer terug naar de pier waar de tenders op ons wachten om ons weer terug naar “huis” te brengen. “Welcome back!”

Ondertussen is het vier uur en tijd voor koffie met een Bossche Bol.

Dik en dubbel verdiend

Na het voortreffelijke diner in de Main Dining Room staat er voor ons vanavond geen theatervoorstelling op het programma want er is een operazangeres die gaat operazingen. Niet ons ding. In het Crowsnest en ook in de BB Kings Blues Club is het poepievol (blijkbaar zijn er meer gasten die niet van operazingende operazangeressen houden). We zoeken daarom een plekje in het Dutch café. Ook gezellig.

Weer een mooie, zonnige dag achter de rug. Een dag met een gouden randje.

1. Miep Haanen - Gordebeke:
    10 mei 2025
    Moeije foto's waer en ein schoën verhaol.
  2. Ad en Marij:
    10 mei 2025
    Mooie omgeving daar, maar een bosse bol zo ver van Venlo waar halen ze die nog vandaan.
  3. Anneke:
    10 mei 2025
    Moei verhaol en prachtige fotos. Stay safe❤️❤️
  4. Adrie Maitimu:
    12 mei 2025
    Wat leuk allemaal 👍🏻
  5. Hen en tiny:
    16 mei 2025
    moei weer um te lezen,en geweldige foto s